Get Adobe Flash player

Pretraživanje
Anketa
Što vam je najbitnije prilikom kupnje građevinskog materijala ili opreme?
Kvalitetna prezentacija
Cijena
Način plaćanja
Dostava
Pogledajte rezulate
KONTAKT

ARIESgrad trgovina d.o.o.
A.M.Tripala 11, 10 090 Zagreb

Poslovnica:
"ARIESgrad "
Zagreb, Samoborska cesta 215

Tel/fax: 01-366-5544
Gsm:       099-7079-939
                 099-2499-655

Email:    info@ariesgrad.com

Pronađite nas na KARTI

              STIROPOR EPS (ekspandirani polistiren)


   U praksi poznati materijal pod imenom stiropor ustvari je ekspandirani polistiren ili skraćeno EPS.
1954.godine patentiran je u Njemačkoj proizvod pod zaštićenim imenom STYROPOR, te je tako sve do danas ostao taj naziv kao sinonim za EPS.                              
   Ekspandirani polistiren (EPS) najviše se koristi u graditeljstvu kao veoma dobar toplinski, pa i zvučni izolator, a sve češće se upotrebljava i kao ambalaža.
Dobra toplinska svojstva stiropora možemo zahvaliti njegovoj strukturi koja se sastoji od mnogo sićušnih ćelija ispunjenih tromim zrakom. Dokazano je da je zrak najbolji prirodni izolator.
U novije vrijeme u graditeljstvu trend je što veća ušteda energije jer razni energenti, za grijanje zimi i hlađenje ljeti, postaju sve skuplji. Tako stiropor kao toplinski izolator grije zimi, te isto tako hladi ljeti što dovodi do velikih ušteda energije za grijanje i hlađenje koje pak imaju direktne posljedice na očuvanje okoliša. 
Korištenjem stiropora u graditeljstvu ulaže se jednom, a štedi cijeli život.


Prednost stiropora je i u tome što se može proizvesti sa različitim svojstvima i parametrima. Tako u graditeljstvu možemo koristiti stiropor kao toplinski i zvučni izolator prije izrade podnih cementnih glazura, kao toplinski izolator fasade, kao toplinski izolator ravnog krova, kao zaštitu hidroizolacije podzemnih dijelova građevine,kod izrade sve češće spominjanog podnog grijanja i dr.
Stoga je izbor vrste stiropora također veoma bitan. 
Svojstva koja su tražena u graditeljsvu mogu biti mehanička, termička, kemijska, zapaljivost, te difuzija vodene pare i vodoupojnost.
Većina mehaničkih svojstava ovisi o gustoći materijala. Što je materijal gušći to su i mehanička svojstva viša. Tako razlikujemo tlačnu čvrstoću koja je bitna na mjestima gdje se stiropor ugrađuje u podove, te vlačnu čvrstoću koja je bitna kada se stiropor ugrađuje u fasadne sustave. Stoga je vrlo bitno odabrati tip stiropora ovisno o mjestu ugradnje kako bi odgovarao svojim mehaničkim svojstvima.

Što se tiče termičkih svojstava stiropor ima izrazito malu toplinsku provodljivost. Stoga su toplinsko-izolacijska svojstva vrhunska. Toplinska provodljivost ovisi o temperaturi i gustoći. Porastom gustoće stiropora toplinska provodljivost pada što znači da su mu bolja izolacijska svojstva.
Kod odabira tipa stiropora bitno je ugraditi onaj odgovarajućih mehaničkih karakteristika, a zatim većom debljinom postići bolja izolacijska svojstva.
   
Kada gledamo na kemijska svojstva stiropor je po kemijskom sastavu polimerni materijal, te je stoga 
otporan u kontaktu sa većinom ostalih građevinskih materijala sa kojima se kombinira i u normalnim 
uvjetima uporabe nema ograničenja. Tako je otporan na vodu, morsku vodu, uobičajene građevinske materijale kao vapno, cement, gips, razrijeđene kiseline, alkale, bitumen, alkohol, ljepila i boje na bazi vode...
Nije postojan u kombinaciji sa hladnim bitumenskim masama i premazima koje sadrže razrjeđivače, životinjskim gnojivom, razrjeđivačima tipa aceton, eter, benzol ili nitro, benzinima i sl.
   
Slijedeće svojstvo stiropora koje je bitno u graditeljstvu je zapaljivost. Stiropor koji možete naći u našoj ponudi proizvodi se isključivo u klasi "teško zapaljiv materijal". Takav stiropor u dodiru sa plamenom ne gori nego se samo tali, a pri uklanjanju plamena prestaje se taliti.U europskim normama je klasificiran kao Eurorazred E odnosno po DIN normi klasa B1.
   
Uzimajući u obzir svojstvo difuzije vodene pare povećavanjem gustoće stiropora raste i otpor difuziji vodene pare. Npr. kod izrade fasade bitna je paropropusnost pa tako biramo stiropor manje gustoće nego kod stiropora za podove. S obzirom da stiropor nije topljiv u vodi niti bubri u njoj, on ne upija skoro ništa vode. I nakon što je 28 dana potopljen može upiti vode do maksimalno 3% svoga volumena (znači samo površinski). Kada se izvadi iz vode stiropor se potpuno osuši. To je iznimno važno zato jer se time minimalno pogoršavaju njegova toplinsko-izolacijska svojstva.

Pozicije na kojima koristimo stiropor kao toplinski ili zvučni izolator prilikom gradnje su:
  • Vanjski zidovi (fasade)
  • Unutarnji zidovi i stropovi
  • Međukatni podovi
  • Podovi pri zemlji
  • Ravni krovovi i terase
  • Kosi krovovi (potkrovlja)
  • Vanjski zidovi ispod zemlje(podrumi,garaže isl.)
  • Dekoracije fasada i interijera (štukature)
  • Sastavni dio laganog betona (perlit)
U našoj ponudi možete naći stiropore za različite namjene sa svojim oznakama, a to su:

STIROPOR ZA VANJSKE ZIDOVE (FASADE) ima oznake:
STIROPOR ZA UNUTARNJE ZIDOVE I STROPOVE ima oznake:
STIROPOR ZA MEĐUKATNE PODOVE I PODOVE PRI ZEMLJI ima oznake:
STIROPOR ZA RAVNE KROVOVE I TERASE ima oznake:
STIROPOR ZA KOSE KROVOVE (POTKROVLJA) ima oznake:
STIROPOR ZA VANJSKE ZIDOVE ISPOD ZEMLJE ima oznake:
STIROPOR ZA PODNO GRIJANJE ima oznake:
   


 


trgovina građevinskim materijalom,polikarbonati,velux krovni prozori,roto krovni prozori,stirodur,fasadna oprema,sve za fasadu,krovne folije,lexan